TISZ (jid. stół) to zgodnie z tradycją żydowską radosny czas, który bliscy spędzają wspólnie na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach. Taka idea przyświeca również festiwalowi, który pokazuje współczesną odsłonę kulinarnej tradycji. TISZ to jednak nie tylko jedzenie, ale również opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski.
W tym roku tematem przewodnim rozmów ma być wspólny stół oraz to, czy jest on jeszcze w stanie łączyć spolaryzowane społeczeństwa, zwaśnione narody i członków rodziny o odmiennych poglądach.
Smaki i rytuały na kameralnych spotkaniach
Wydarzenie jest organizowane przez POLIN Muzeum Historii Żydów Polskich. W tym roku festiwal będzie mieć formę kameralnych spotkań, warsztatów oraz spacerów. Organizatorzy chcą pokazać, że przepisy, smaki i rytuały przekazywane z pokolenia na pokolenie stanowią most między przeszłością i teraźniejszością, przypominający o wspólnych korzeniach. Uczestnicy festiwalu będą mogli posłuchać opowieści o rodzinnych tradycjach oraz przepisach. Jak wygląda program?
Jak wygląda program 8. Festiwalu Żydowskiego Jedzenia TISZ?
24 września (środa):
- godz. 11:00–12:30, Śniadanie na targu – oprowadzanie z degustacją, miejsce: Targ Kręglickich, ul. Zakroczymska 12,
- godz. 18:00–20:00, Co znaczy: koszerne? – warsztaty i spotkanie z Fundacją Hillel, miejsce: pracownia kulinarna „U Fani” przy Muzeum POLIN, Anielewicza 6.