Widzowie, którzy chcą zobaczyć seanse w kinach, mogą nabyć Karnet Pięć Smaków Kino+Online (400 zł). Karnet zapewnia wstęp na wszystkie, stacjonarne seanse filmowe (poza uroczystym otwarciem festiwalu), a także dostęp do platformy wideo. Liczba tej kategorii biletów jest ograniczona.
Bilety na pojedyncze, wybrane seanse filmowe będzie można kupić online od 23 października 2025. Tego samego dnia zostanie również ogłoszony pełny program festiwalu.
Asian Cinerama. Trzy tytuły komercyjnego kina z Azji
Znane są już trzy pierwsze tytuły, które widzowie zobaczą w ramach sekcji Asian Cinerama. Seanse z tej kategorii to filmy współczesne – zarówno komercyjne, jak i bardziej kameralne, o tematyce społeczno-kulturalnej.
W tym roku w ramach pokazów Asian Cinerama zaprezentowany zostanie m.in.:
-
„Ostatni taniec” (2024) w reż. Anselma Chana. Dzieło reżysera z Hongkongu to kino obyczajowe, opisujące historię młodego właściciela zakładu pogrzebowego. „Chan proponuje uniwersalną, poruszającą opowieść, którą widzowie w Hongkongu pokochali, czyniąc film największym przebojem w historii kina Pachnącego Portu” – czytamy na stronie festiwalu.
-
„Chmura” (2024) w reż. Kiyoshi Kurosawy. Japoński thriller z elementami techno-horroru, opisujący historię flippera, który popadł w tarapaty. „Kurosawa jak nikt potrafi uwypuklić grozę codzienności – zawiesza kamerę w ciszy, sprawia, że najmniejszy cień staje się zwiastunem katastrofy”.
-
„Zasób ludzki” (2025) w reż. Nawapola Thamrongrattanarita. Współczesne kino obyczajowe z Tajlandii to opowieść o realiach azjatyckiej pracy korporacyjnej. „To zarazem satyra na kulturę pracy i przejmujące studium samotności, subtelne i wyrafinowane, w którym kryje się echo kryzysu dzietności w Tajlandii i opresja codzienności”.
W ramach sekcji K-Youth (filmy z Korei Południowej) zostaną zaprezentowane takie tytuły jak m.in.: „My Sassy Girl” (2001, reż. Kwak Jae-young), „Chilsu i Mansu” (1988, reż. Kwang-su Park) oraz współczesny komediodramat „Czas się ogarnąć" (2024, reż. Sun Namkoong).
Pełny program Festiwalu „Pięć Smaków” zostanie zaprezentowany 23 października.