31.6°C
1008.6 hPa
Życie Warszawy

Najlepsze sery na Mazowszu poszukiwane

Publikacja: 28.08.2025 08:00

Uczestnicy mogą zgłaszać do rywalizacji różne typy serów podpuszczkowych, w tym sery świeże, dojrzew

Uczestnicy mogą zgłaszać do rywalizacji różne typy serów podpuszczkowych, w tym sery świeże, dojrzewające, pleśniowe oraz sery kwasowe

Foto: Adobe Stock

Samorząd Mazowsza ogłosił 9. edycję „Mazowieckiego konkursu serów zagrodowych”. To szansa dla lokalnych producentów serów na zaprezentowanie swoich wyrobów oraz zdobycie cennych nagród.

Konkurs dedykowany jest mieszkańcom Mazowsza – zarówno firmom jak i pełnoletnim osobom fizycznym.

Doskonała okazja, aby zaprezentować swoje sery

Mogą oni zgłaszać do rywalizacji różne typy serów podpuszczkowych, w tym sery świeże, dojrzewające, pleśniowe oraz sery kwasowe.

– To doskonała okazja, aby zaprezentować i wypromować swoje wyroby. Zachęcam wszystkich producentów serów zagrodowych do udziału w konkursie. Osoby, których produkty zostaną ocenione najlepiej, otrzymają nagrody rzeczowe – podkreśla Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego.

Do konkursu można się zgłosić, wypełniając formularz zgłoszeniowy i przesłanie go na adres Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa lub drogą mailową na [email protected].

Reklama
Reklama

Promocja tradycyjnych smaków i produktów regionalnych

To niejedyny konkurs promujący tradycyjne smaki i produkty regionalne, jaki zorganizował w tym roku samorząd województwa mazowieckiego.

Przykładowo odbyła się XXIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wzięli w nim udział producenci tradycyjnej żywności z całego Mazowsza, którzy zgłosili swoje wyroby do kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, napoje regionalne oraz część gastronomiczną. Komisja konkursowa nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień. W kategorii potrawy regionalnej zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich „Ruskowianki” ze zupą siorbą grochowo-grzybową i potupajką z sosem grzybowym. Laureaci mieli także możliwość rywalizować o prestiżową statuetkę „Perła”, wręczaną podczas ogólnopolskiego finału Targów Smaki Regionów w Poznaniu we wrześniu 2025 roku.

Innym ważnym wydarzeniem był konkurs „Przy wspólnym stole”, którego finał odbył się w sierpniu w Sierpcu. Organizowany dla Kół Gospodyń Wiejskich, Ochotniczych Straży Pożarnych i szkół gastronomicznych, konkurs skupiał się na przygotowaniu tradycyjnych potraw regionalnych z produktów dostępnych na Mazowszu. Zmagania kulinarne oceniały smak, wygląd i oryginalność dań.

W maju odbył się także konkurs „Smaki Leśne 2025”, poświęcony dziczyźnie, owocom leśnym, grzybom i ziołom. Finał konkursu miał miejsce podczas Festiwalu Leśnych Smaków w Uzarzewie. W kategorii dziczyzna zwyciężyła Lizawka – Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny z Poznania za szynkę z jelenia i kiełbasę jałowcową z dzika.

Reklama
Reklama
Reklama