22.9°C
1014.4 hPa
Życie Warszawy

Kuchenne Rewolucje w Warszawie. Czy bryzol od Magdy Gessler podbije Saską Kępę?

Publikacja: 29.06.2025 11:00

Nad lokalem pojawił się nowy szyld

Nad lokalem pojawił się nowy szyld

Foto: Kacper Komaiszko

Magda Gessler wkroczyła do legendarnego Baru Alpejskiego na Saskiej Kępie (znanego również jako Mezalians), obiecując prawdziwe „Kuchenne Rewolucje”. Czy restauratorka uratuje kultowy lokal? Mieszkańcy komentują i dzielą się wrażeniami.

Pierwsze sygnały o nadchodzącej rewolucji pojawiły się na lokalnych forach sąsiedzkich, wywołując lawinę spekulacji. „Wiadomo która restauracja będzie przechodziła te rewolucje?” – pytała jedna z mieszkanek. Szybko nadeszła odpowiedź od zaciekawionych sąsiadów: „Alpejski vel Mezalians”.

Kuchenne Rewolucje na Saskiej Kępie

Wkrótce potem plotki zamieniły się w pewność, gdy mieszkańcy zaczęli donosić o ekipie z kamerami i samej Magdzie Gessler, która „od dwóch dni się tam kręciła". „Coś jest na rzeczy, bo dzisiaj wychodziła z Alpejskiego ekipa z kamerami" – relacjonował użytkownik forum, potwierdzając sensacyjne wieści. Nikt nie spodziewał się, że to właśnie ten, wydawałoby się, odporny na zmiany lokal, trafi pod lupę Magdy Gessler. „Chyba ostatnie miejsce na Kępie jakiego bym się w Rewolucjach spodziewała" – komentowała kolejna mieszkanka Saskiej Kępy.

Magda Gessler odmieniła Bar Alpejski

Bar Alpejski, zlokalizowany w typowym pawilonie osiedlowym z wczesnych lat 70. XX wieku, zawsze był miejscem o szczególnym charakterze. Jego wnętrze, z oryginalną mozaikową dekoracją nawiązującą do alpejskich krajobrazów, nadawało mu unikalny klimat. Przystępne ceny i domowa kuchnia miały być jego atutem. Jednak za kulisami narastały problemy. Internauci sugerowali, że rewolucja może rozwiązać problem „podpsutego, rozmrożonego jedzenia”, co zbiega się z drastycznymi opiniami klientów.

„Bardzo się zawiodłem, a jestem niewymagający. Przede wszystkim otrzymałem nieświeży posiłek o wątpliwym smaku i odpychającym zapachu – pisał jeden z nich. Krytykowano również obsługę: „Brak jakiejkolwiek obsługi to szczyt wszystkiego! (...) W barze ciemno, śmierdzi spalonymi kotletami”. Inni nie przebierali w słowach, określając lokal mianem speluny i wyrażając nadzieję, że  wreszcie będzie miejsce do którego ludzie chcą i mają po co przychodzić

„Kolejka po Bryzol” – nowa restauracja po Kuchennych Rewolucjach

Magda Gessler, znana z bezkompromisowego podejścia, wzięła na warsztat Bar Alpejski z typową dla siebie energią. Jej wizyty zawsze oznaczają gruntowne zmiany – od menu, przez wystrój, po mentalność personelu. Na co mogą liczyć mieszkańcy? Przede wszystkim na całkowite odświeżenie wizerunku i, miejmy nadzieję, usunięcie problemów, które trapiły bar. Jedna z mieszkanek wyraziła nadzieję, że „może wróci nazwa Alpejski, bo ten Mezalians jest taki sobie. Wszyscy i tak mówimy Alpejski” – co pokazuje, jak silnie zakorzeniona jest stara nazwa w świadomości lokalnej społeczności.

Rewolucja dobiegła końca, a odmieniony lokal na Międzynarodowej 68 otworzył się dla gości wczoraj, 28 czerwca 2025 roku. Pierwsi klienci już dzielą się wrażeniami, a nowy repertuar dań budzi ciekawość. Mieszkańcy dzielą się opiniami o nowym menu: na początek czekadełko – chlebek z pysznym twarożkiem. Następnie klasyka polskiej kuchni w odświeżonym wydaniu: chłodnik z botwinki i rosół z kaczki. W ofercie znalazły się też sałatka jarzynowa ze śledziem w plastrze oraz kotlet mielony z pieczonymi ziemniaczkami z marchewką i groszkiem. Prawdziwym hitem, sądząc po komentarzach, ma być bryzol z puree i buraczkami. Bardzo smaczny i do tego te buraczki, niebo w gębie – chwalą pierwsi goście.

Czy Kuchenne Rewolucje” Magdy Gessler rzeczywiście przywrócą dawny blask Barowi Alpejskiemu i na stałe odmienią jego los? Jedno jest pewne – Saska Kępa ma teraz nowy, gorący punkt na swojej kulinarnej mapie, który warto sprawdzić osobiście,

Odcinek programu Magdy Gessler z rewolucjami na Saskiej Kępie najprawdopodobniej wyemitowany zostanie w nadchodzącym, 31. sezonie Kuchennych Rewolucji, którego premierę zaplanowano na wrzesień tego roku.