Najwięcej zezwoleń zostało wydanych w Śródmieściu – 279, na Pradze-Południe (52) i Mokotowiw (41). Najmniej, tylko po jednym, na Białołęce, w Wawrze i Wesołej. We Włochach, Ursusie, Rembertowie i Wilanowie nie zostało wydane żadne takie zezwolenie.
Restaurator musi wystąpić z wnioskiem o zajęcie pasa drogowego
– Konieczność uzyskania zezwolenia wynika z ustaw – o drogach publicznych i z kodeksu administracyjnego, a regulują to uchwały rady miasta – tłumaczy rzecznik Zarządu Dróg Miejskich Jakub Dybalski. – W uproszczeniu, restaurator musi wystąpić do nas z wnioskiem, którego najważniejsze elementy to projekt czasowej organizacji ruchu uwzględniający ogródek i szczegółowe określenie jego wyglądu.
Dodaje, że zajęcie pasa drogowego podlega opłacie według stawek które określa uchwała. – W przypadku ulic Nowy Świat i Krakowskie Przemieście, a także ulicy Francuskiej wygląda to nieco inaczej – procedura jest uproszczona, natomiast te ulice mają ściśle określoną przestrzeń i zasady dotyczące m.in. ogródków – wyjaśnia rzecznik.
Jak zdobyć pozwolenie na ogródek gastronomiczny?
Aby zdobyć pozwolenie na ogródek gastronomiczny, trzeba złożyć wniosek oraz szczegółowy plan sytuacyjny w skali 1:1000 lub 1:500 (aktualny podkład geodezyjny), z zaznaczeniem granic i podaniem planowanej powierzchni zajęcia pasa drogowego oraz zatwierdzony projekt organizacji ruchu (wykonanie projektu leży w gestii wnioskodawcy). Ten warunek nie dotyczy ulic Nowy Świat i Krakowskie Przedmieście – elementów parku kulturowego „Historyczne Centrum Warszawy” i wybranych obszarów ulicy Francuskiej na Pradze-Południe.